Legyél boldog minden nap!

Zsírral az egészségért?!

A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsavak osztálya. A telítetlen zsírsavakat – néhány kivételtől eltekintve – a szervezet nem képes előállítani (ezek az esszenciális zsírsavak), ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük. Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav.
 

Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, azonban a szervezet biológiai folyamataiban betöltött értékes szerepüket csak az utóbbi néhány évtizedben ismerték fel. Jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban nem találhatóak meg. Hazánkban a busa zsírja, néhány növényi olaj és magvak, valamint a szójabab is tartalmazza az esszenciális zsírsavakat. A hetente ajánlott fogyasztási mennyiség 200-300 g, azonban Magyarországon az ajánlott mennyiség csupán egynyolcadát fogyasztjuk.

Milyen pozitív tulajdonságait ismerjük az omega-3 zsírsavaknak? Az omega-3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, mely segít az egészségünk megőrzésében. A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában. Mérséklik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Továbbá részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében. Hatékony a demencia ellen is. A pozitív hatásokat kutatási eredmények igazolják.
 
Az első vizsgálatokat, melyek az omega-3 zsírsavak egészségmegőrző szerepére irányultak, a grönlandi eszkimók körében végezték, közel 20 éves időszakon át.

Felfigyeltek arra, hogy míg a civilizált világban egyre nagyobb méreteket ölt a szívinfarktus és érrendszeri megbetegedés, illetve halálozás, addig a szinte kizárólag tengeri állatokat fogyasztó eszkimók körében ez a betegség szinte nem fordult elő. A hatvanas-hetvenes években a felismerés kiegészült azzal, hogy azokon a területeken, ahol magas a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, ott többen küzdenek depresszióval is. Azonban ahol a halfogyasztás népszerűbb, ott mindkét megbetegedés előfordulása jóval csekélyebb. A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiány az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül depresszióhoz vezet. A legújabb kutatási eredmények szerint azoknak a gyermekeknek, akiknek a szervezete rendszeresen jut omega-3 zsírsavakhoz, a feladatmegoldó és problémamegoldó képességük javult, gyorsabban értették meg a feladatokat és javultak az iskolai eredményeik. A gyermekek számára körülbelül 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben. A kutatók arra a véleményre jutottak, hogy mindezen pozitív változások annak köszönhetőek, hogy az omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban, ezáltal serkentik a gondolkodásért és értelmi képességért felelős agyterületek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet.
 
 
Melyek azok az ételek, amelyekben sok az omega-3 zsírsav?

Kiemelkedő EPA és DHA pótlásként szolgálnak az olajos húsú halak és a tengeri herkentyűk. Bár a hazai étkezési kultúrában elhanyagolt táplálékról van szó, a szakemberek szerint az lenne ideális, ha étkezésünk hetente 2-3-szor magában foglalna valamilyen halfélét az alábbiak közül:

  • pisztráng,
  • tonhal,
  • szardella,
  • lazac,
  • makréla,
  • hering,
  • szardínia,
  • busa.

Hasonlóan fontos étkezési omega-3 forrásnak tekintik a táplálkozási szakemberek az olajos magvak, az azokból sajtolt olajak, valamint a növényi olajak egy részét. A jótékony magvak nem csak önmagukban fogyaszthatók,salátába keverve is nagyon finomak.

Salátaöntetként pedig érdemes bevezetni étrendünkbe a lenolajat, ebben az olajfajtában a legkedvezőbb ugyanis az omega-3 az omega-6 zsírsavhoz viszonyított aránya, mely utóbbi anyagból nem szorul külön pótlásra a szervezet. Az ajánlott magvak és olajak a következők:

  • dió (dióolaj),
  • pekándió,
  • mandula (mandulaolaj),
  • repceolaj,
  • lenmagolaj.

A zöldségek, azon belül is elsősorban a sötétzöld levelűek kiváló alfa-linolénsav (ALA) forrásként szolgálnak. Bár ez a típus kevésbé erőteljes, mint két társa, a DHA és az EPA, az ilyen zöldségek fogyasztása mégis kifejezetten ajánlatos, mivel az omega-3 mellett más egészséges rostanyagokat is tartalmaznak:

  • kelbimbó,
  • kelkáposzta,
  • menta,
  • petrezselyem,
  • spenót,
  • vízitorma.

Az omega-3 előnyei ismeretében az élelmiszer-előállítók is versenybe szálltak: ma már léteznek omega-3-mal dúsított alapélelmiszerek is, az állati termékek – egyes húsok, tejtermékek és a tojás – omega-3 tartalma is növelhető, ha az állatokat e zsírsavban gazdag takarmánnyal (len, repce) etetik.

Saját tapasztalatunk, hogy a figyelemzavarral küzdő, 6 éves kisfiam viselkedése és eredményei is sokkal jobbak lettek, mióta az Omega-3 Fish Oil lágyzselatin kapszulát szedi.

Omega3 Fish Oil

 

További bio termékeket és a bio, vegyszermentes, egészséges életmóddal kapcsolatos információt találsz a honlapomon is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!